Megosztás
Értékelés

Hogyan gondozzuk, pihentessük a hagymás növényeket? 

0 értékelés
Értékeljen

A szépséges, kora tavaszi virágok a természet éledésével együtt pompás látványt nyújtanak az erkélyen, a lakásban – legtöbbjük azonban hagymás. Mi a teendő velük, miután levirágoznak? 

Nincs is szebb annál a tavaszi hónapok kezdetén, amikor az odakint rügyező fákkal szinte párhuzamosan megjelennek ablakainkban, erkélyeinken vagy a szoba asztalán a kora tavaszi, illatozó virágok. Valamennyi ismerős lehet számunkra. Elbűvöl minket szépségével a nárcisz, a jácint, a krókusz, a kis tulipán, a gumós ciklámen vagy a gyöngyike. Külön és egymás mellé rendezve őket egyaránt pompás látványt nyújtanak.

- A hagymás növényeket a legjobb hűvösebb, de fényt kapó helyre rakni. Ezeknek a virágoknak a hagymájukban van a legtöbb tápanyag, melyek szükségesek ahhoz, hogy kihajtsanak és virágozzanak.

- Nem kell őket gyakran öntözni, ugyanis kicsi a vízigényük és tápoldatra sincs szükségük. Ha túl sok vizet kapnak, akkor a hagymás növények szára gyengül, kevésbé tartja meg a saját súlyát és elhajlik, vagy akár el is törhet.

- Ha már kivirágoztak, kevés víz elég a virágoknak – a tápanyagok, melyek a szárban és a levélben „tették a dolgukat”, lassan visszatérnek, elraktározódnak a hagymában.

- Ha már nincsenek fagyok, a levirágzott, hagymás növényeket ki lehet ültetni a kertbe. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, kiszedve őket a cserépből csomagoljuk papírba a növényeket és rakjuk el egy ugyancsak hűvös, sötétebb helyre. Hagymákat ültetni a szeptemberi időszakban is lehet.

Figyeljünk a ciklámenre

Kivételt képeznek a ciklámenek a hagymás növények között, ugyanis ezeknek a virágoknak több vízre és tápanyagra van szükségük.

A többiekhez hasonlóan hűvös és világos helyen kell tartani őket (például két ablakszárny közt), de vigyázni kell: a földje ne legyen száraz sosem, azonban túl sok vizet se kapjon, utóbbi esetben a gyökérzet és a gumó rothadni kezd. A leveleket, a virágokat lehetőség szerint ne vizezzük be.

A ciklámennek a virágzás után, átültetésnél nemcsak tápanyaggal bőven rendelkező, tőzeges, laza szerkezetű talajra van szüksége, hanem szerves tápoldatokra is – fontos, hogy lássuk el vele hetente a növényt. A kertben az árnyékos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, nem kedveli a közvetlen fényt.