Megosztás
Értékelés

5+1 stílus és ötlet – Miféle erkélybeépítéssel járunk a legjobban? 

0 értékelés
Értékeljen

Bár a többségünk, különösen nagyvárosban, bármit megadna egy lakásához tartozó „szabad levegős felületért”, azaz egy erkélyért, van, aki mégis úgy dönt: az értékes területet beépíti és más módon hasznosítja. Nem kétséges, erre is vannak remek ötletek. Mi melyikkel élnénk?

Az erkély nem teljesen beltéri helyiség, akkor sem, ha annak van szánva. Van egy különleges, szabadabb, kültéri hangulata akkor is, ha valójában becsuktuk, beépítettük.

A loggiák vagy beépített balkonok értékes plusz területet adnak a lakásunkhoz, amelyet tetszés szerint hasznosíthatunk. A kérdés az, hogy inkább pihenő sarkot alakítanánk ki benne, vagy kisebb „dzsungelt” a növényeinkből, mintha egy kis kertünk lenne, netán egy hangulatos ebédlőt hoznánk-e létre. Dönthetünk egészen máshogy is. Lássuk az ötleteket!

1. Amennyiben a lakás erkélyhez tartozó helyiségének meghosszabbítására törekszünk, a falat is kivetethetjük a szoba és a balkon között. Így kényelmes ebédlőt rendezhetünk be az egykori erkély helyén, melyből mégis jó a kilátás. Falbontás nélkül is megoldható azonban ugyanez, különösen, ha nem nagyméretű asztalt és székeket helyeznénk el a balkonon.

Járólap, faburkolat lerakásával, oldalt egy kis komóddal remek, otthonos hangulatú, több oldalról fényes ebédlő helyiséget kapunk, ahonnan ideálisan lehet nézelődni.

2. A beépített balkonból lehet dolgozószoba. A sarkába befér egy méretre tervezett vagy – ha szerencsénk van – készen megvehető, ideális íróasztal, számítógépasztal. Sőt, az erkély másik végébe akár egy pihenőfotel is beférhet, ahol olvasni lehet. Hogy a fény ne zavarja a monitort, a reluxa felrakása nagyon hasznos ötlet.

3. Tökéletes növénykertet alakíthatunk ki a beépített erkélyen, így a virágok, hasznos növények még az időjárás viszontagságainak sincsenek kitéve. Természetes fény és levegő éri őket a kinyitott ablakok mellett. A balkon járólappal a legideálisabb, amelyre nyugodtan kifolyhat a víz is – a polcokkal pedig „telepakolhatjuk” a falat és az ablak előtti részt is, belső párkányt kialakítva.

4. Pihenősarok, relaxálószoba szerepét ugyancsak betöltheti a beépített balkon. Hangulatos, lambériázott belsővel, kőutánzat- vagy fapadlóval igazi kis kuckó, ahová behúzódhatunk kicsit elvonulni a világ zajától!

5. Kiváló kis helyiség válhat az erkélyből beépítve játékokhoz, kikapcsolódáshoz. Egy kis asztal az egyik végében, ahol lehet társasjátékozni, akár nyitott ablaknál nyári estéken, egy darts tábla a túlsó falon, beépített tároló a balkon felső részben, ahol számos dolgot el lehet mutatósan helyezni, sőt el is lehet függönyözni, hogy ne látsszon.

6. Alkotóhelyiségnek szintén használhatjuk a beépített erkélyt. Van elegendő hely a rajztáblának, a kellékeknek - melyeket komódban is tárolhatunk -, nyugodtan lehet alkotni, akár a lemenő nap fényében is. Kis lámpa természetesen ide is szükségeltetik, ahogyan az sem árt, ha a padló járólappal van kirakva – a véletlenül lepotyogott, lefolyt festék egy szőnyegen csúnyán mutatna.