Megosztás
Értékelés

Mi kerüljön a tóba? – Vízi növények és ültetésük

0 értékelés
Értékeljen

Egy kerti tó aligha néz ki tökéletesen vízi növények nélkül. Sokunknak a tavi rózsák jutnak eszébe, melyek mindenképp kellenek az összképhez, de ne feledkezzünk meg a többi, mutatós növényről sem!

A kerti tó látványa vízi növények nélkül kevésbé természetes - legalábbis teljesnek nem nevezhető. Mielőtt beszerezzük őket, érdemes kigondolnunk, milyet szeretnénk – hiszen ma már számos vízi növény kapható, utasítással együtt, így azzal sem lehet problémánk, hogy szakszerűen elültessük.

Túlzsúfolni semmiképp sem hasznos a kerti tavat. Válasszunk olyan növényeket, melyek kiegészítik egymást, szép összképet alkotnak.

1. A  leglátványosabbak a lebegő leveles növények – ezek gyökerei a tó fenekén vannak, de a száruk igen hosszú, így a levelek és a szépséges virágok is a tó felszínén lebegve gyönyörködtetnek. Mélyebb és sekélyebb tóban is jól megélnek, de telepítésük előtt mindig vegyük figyelembe, mekkora mélységet igényelnek. Nagyon szép látványt nyújt a tündérrózsa, a sárga vízitök, a vízi boglárka például.

2. Víz felszínén úsznak az úszóhínárok: ilyen a békatutaj, kagylótutaj és a vízi jácint. Ezeket legtöbbször mélyvízű tavakban találjuk meg, az az igazán nekik való környezet.

3. Valódi hínárok is vannak – így például a mocsári békaliliom, a gyűrűs süllőhínár, az édes borzhínár - melyek azonban gyökereikkel részben kapaszkodnak a talajba és a víz alatt élnek. Csak a virágaik láthatók a felszínen. Sokan vesznek belőlük a kerti tóba, ugyanis kiváló oxigéntermelők, hasznosak a víz tisztántartásában. Sőt, az algák szaporodását is gátolják, ha jelen vannak.

A kerti tóba célszerű télálló növényt venni és mindig alaposan utánanézni – az útmutatón vagy a szakeladó segítségével -, hogy milyen mélységet kíván a növény, hogyan kell gondozni.

Ha a vízi növény télen is kinn hagyható, akkor a cserepet, melyben tartjuk, helyezzük minél mélyebbre a vízbe, így nincs esély a fagyásra. Több vízinövény már ősszel visszahúzódik és így vészeli át a telet.

Egy tündérrózsát, mely egzotikus növénynek számít, semmiképp sem hagyhatunk a tóban télire – ezeket ki kell szedegetni a tóból és a hideg hónapokban egy hűvös, de nem fagyos helyen átteleltetni, vizes edényben.

Az ültetés menete

Beszerzés után a vízinövényt az alábbiaknak megfelelően ültessük.

-A növényeket mélyen fekvő helyre telepítsük a tóba: szerezzünk be a szakboltban egy rácsos kosarat, mely fóliával van bélelve. Ez ültető kosárként szolgál majd, így ahogyan leengedjük a növényt a tóba, úgy szükség esetén vissza is tudjuk húzni.  A nem téltűrő növényeket ugyanis, így a tavirózsát is, ki kell emelnünk a vízből ősszel.

Mélyebb tó esetén egyébként azokat a növényeket is érdemes mélyebbre rakni, amelyek bírják a telet kiemelés nélkül.

- Ültető kosár híján a növényt egy súlyosabb kőhöz köthetjük, gyengéd fonállal, majd a megfelelő helyen dobjuk a tóba. Ez arról is gondoskodik majd, hogy a növény a helyén maradjon és ne ússzon el.

- Gondozni a vízi növényeket annyiban szükséges, hogy időnként a tó vizébe öntünk tápoldatot. Külön tápoldattal főleg tavasszal és ősszel kell ellátni a vízi növényeket, ilyenkor a földbe, melybe – a kosárban – ültettük, szúrjunk bele egy tápoldatos rudat.

A vízi növényekre jellemző az elburjánzás – hogy tegyünk ez ellen, szintén tavasszal és ősszel érdemes kicsit ritkítani kertben használatos késsel, hogy ne nőjenek túlságosan hosszúra a gyökértörzsek.