Megosztás
Értékelés

Füvesítsünk! A május a legalkalmasabb rá

0 értékelés
Értékeljen
Bántja a szemünket az udvar gyér füve? Ahol egykor szépen zöldellett, valami gond keletkezett és pótolni kellene a füvet? Oldjuk meg a gyep újratervezését, javítását most, hiszen az április és május erre kifejezetten alkalmas.

Csodásan zöldellő, szemet gyönyörködtető füvet szeretnénk? Nemcsak azon múlik, milyen gyakran locsoljuk és gondozzuk.

A kulcskérdés a füvesítés megfelelő módja.  Ha érdemes lenne az egész udvart újra füvesíteni, ha akadnak részek, ahol ritkás vagy csúnyán mutat a gyep, lássunk hozzá az újratervezéshez.

Hogyan kell füvesíteni? Lássuk lépésről-lépésre a helyes technikát.

1. Első lépésben végezzünk gyomirtást!

Persze nem kell egyenként kitépkednünk a gyomokat, alkalmazzuk olyan gyomirtót, melyben van glifozát. Két hétig érdemes hagyni, hogy tegye a dolgát, ezután következhet a terület-tisztítás.

2. Füvesítendő terület tisztítása

Legyünk alaposak: távolítsuk el a gazt (vegyük ki őket gyökerestül) a kavicsokat, mindent, ami akadályozná a fű egyenletes növekedését. Tegyük a talajt lazává ásóval.

3. A talaj elegyengetése

Készítsük megközelítőleg egyenletes talajt – lapáttal, gereblyével dolgozzunk, ahol kevesebb a föld, pótoljuk, ahol több, „csoportosítsuk át”.

4. Trágyázás

Az előkészített talajt gyep- vagy műtrágyával szórjuk meg és forgassuk be a földbe.

5. Elsimítás

Ha a trágyázással is megvagyunk, a földes területet el kell simítanunk – ez hengerrel megoldható, ami pedig még egyenetlen marad, azt dolgozzuk el kissé gereblye segítségével.

6. Pihentetés

A kezdő munkálatok után a területet érdemes egy hétig pihenni hagyni, mely idő elegendő arra is, hogy a tápanyagok megfelelően szétterjedjenek a talajban.

7. Utolsó simítások

A pihentetési idő alatt is kinőhetnek a talajból gazok, ezeket még egyszer szedegessük ki gyökerestül.

8. Füvesítésre felkészülés

Először a talaj felső, nagyjából 2 centiméteres rétegét húzzuk arrébb, mert a magokat mélyebbre kell vetni, ezzel a földréteggel fogjuk majd visszatakarni. Ha ez a megoldás kevésbé szimpatikus, akkor kezdjünk a fűmag vetésével, de mindig nyomogassuk mélyebbre a talajba a magokat, például a gereblye fejével. A fűmagnak nem szabad a felszínen maradnia, mert kiszárad vagy a madarak csipegetik ki. Túl mélyen sem lehet viszont, mert nem jut elegendő levegőhöz és fényhez.

9. Locsolás

Mielőtt a magokat bevetjük, locsoljuk meg alaposan az előkészített talajt.

10. Fűmag vetés

Egy négyzetméteres területre szánjunk nagyjából 40-50 gramm fűmagot – az elosztás legyen egyenletes, különben hogy is várjuk, hogy a fű az lesz?

11. Földdel befedés

Ha a föld-félrehúzásos technikát választottuk, akkor most terítsük ismét a félrehúzott földet a magokra. Egyengessük el a talajt megfelelően, gereblyével, ha szükséges, hengerrel.

12. Fűgondozás

A területet ezután csak gondozni kell. Amíg a fű növekedésben van, érdemes napi 3 alkalommal is locsolni. A gyökerek nagyjából 3 hét alatt erősödnek meg.

13. Fű nyírása

A fűnek géppel csak akkor eshetünk neki, ha már megnőtt 10 centisre. A fűnyírás előtt ne locsoljuk egy napig, majd vágjuk vissza a füvet kb. 5 centiméter hosszúságúra.

14. Nyírás és ápolás

A gyepes terület akkor lesz a legszebb, ha a kezdetek után sem hanyagoljuk el – locsolni rendszeresen fontos, valamint időről-időre végigmenni rajta a fűnyíróval.