Ötlet romantikus vacsorára

Tagadhatatlan, hogy a szerelem és a kulináris élvezetek között mindig is szoros kapcsolat állt fenn. Az összekötő kapocs pedig a szenvedély. 

Az ízletes ételek fogyasztása és a szerelem – igen, a szeretkezés is – egyaránt olyan hormonkoktélt (endorfint, szerontint, vagy a szerelemhormonnak is nevezett feniletilamint) szabadít fel a szervezetünkben, amiktől boldogabbak, felszabadultabbak és szenvedélyesebbek leszünk. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt a Valentin-nap közeledtével: legyen ez az alkalom a boldogsághormonok ünnepe! :) 

S mikor máskor, ha nem ezen a napon bizonyíthatja a férfi is, hogy kiváló érzéke van az ízlelőbimbók, és rajtuk keresztül a szenvedély felcsigázásához. Ám bárki is készíti el a szerelmesek közül végül a Valentin-napi recepteket, érdemes a bevásárlás és főzés előtt néhány fontos dolgot megfontolni. 

1. Figyeljünk az időfaktorra

Idén egy hétköznapra, keddre esik február 14-e. Ha csak nem veszünk ki szabadnapot, az időfaktorral számolnunk kell. Amennyiben a megelőző hétvégén intézzük a beszerzést, könnyen „lebukhatunk” a párunk előtt, és oda a meglepetés. 

Az ideális megoldás az online bevásárlás, amit a munkahelyünkről intézhetünk, és a megrendelt hozzávalókat pedig a megfelelő időpontban házhoz szállítják.

2. Készítsünk könnyű vacsorát

Miután Valetin-nap munkanapra esik, inkább könnyű romantikus vacsorára készüljünk, elégedjünk egy kétfogásos menüvel. Bár a mondás szerint a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, a kutatások szerint a teli has épphogy csökkenti a vágyat. A legjobb megoldás az egytálétel egy habkönnyű desszerttel és gyümölcsös borral vagy pezsgővel kiegészítve.

3. Kihagyhatatlan afrodiziákumok

A cél az érzékek élesítése, válasszunk ezért természetes afrodiziákumként számon tartott alapanyagokat. A fűszerek közül afrodiziákumnak minősül az ánizs, a babér, a szegfűszeg és a szerecsendió.

A zöldségek közül természetes vágyfokozónak tartják a spárgát, a zellert, a lencsét. Ha nem idegenkedünk az illatától, ne fukarkodjunk a fokhagymával sem. A desszert elkészítésénél használjunk vaníliát, fahéjat, a bátrabbak gyömbért is reszelhetnek hozzá.

4. Kövessük a Mestereket!

A recept kiválasztásánál érdemes a tapasztalt mesterszakácsokra hagyatkozni. A Budapesten is éttermet nyitó Jamie Oliver a kagylóra és a tengeri halakra (ördöghal, tengeri sügér, ajóka) esküszik. A neves gasztroblogger, FördősZé az osztrigát és – meglepő módon – a káposztasalátával felszolgált kézműves hamburgert részesíti előnyben Valentin-napon.

A Világ legjobb séfje díjat is elnyert francia Pierre Gagnaire homárral és szarvasgombával csábította el a feleségét. Bár ezek már olyan különlegességek, amiket elég nehéz beszerezni Magyarországon. Jamie Oliver szerint tökéletesen megfelel a gesztenyés, fokhagymás, vajas csirkesült is, ami röpke másfél óra alatt elkészíthető.

5. A csoki mindenekfelett 

Végül a süteménynek kell bearanyoznia az estét. Csokoládé nélkül nincs Valentin-nap, hiszen a kakaós édességeknek tudományosan is bizonyított a vágykeltő hatása. A körülrajongott tévés séf, Nigella Lawson a tejszínhabos-epres csokitortát ajánlotta nemrég a szerelmesek figyelmébe a New York Times hasábjain.

Ha a diétája miatt valaki kerülni szeretné a sütit, kiválthatja gyümölcsökkel is: az eper és a görögdinnye afrodiziákumnak számít, bár télvíz idején nem könnyű hozzájutni.


Valentin-nap