Bruschetta sült padlizsánnal és hagymával

Hozzávalók

1 db padlizsán
1 gerezd fokhagyma
1 ek. tökmag
40 ml olívaolaj
50 g kis konzerv gyöngyhagyma
20 g balzsamecet
1 kiskanál méz
1 szál rozmaring
1/2 citrom
1 db bagett
2 szál petrezselyemzöldje
fűszerek só, feketebors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Mossuk meg a padlizsánt, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Öntsük le finoman olívaolajjal, és süssük kb. 15 percig, amíg jól át nem sül a padlizsán.

Ezalatt vágjuk fel a bagettet karikákra, és terítsük szét, hogy egy kicsit meg lehessen öntözni olívaolajjal. Tegyük be a padlizsán mellé pirulni a sütőbe. Ezalatt egy időben pirítsuk meg a tökmagot egy száraz serpenyőben, de a sütőben is megpiríthatjuk, hasonlóan a kenyérrel és apadliszánnal együtt. 

Hámozzuk meg a fokhagymát, és a gerezddel dörzsöljük be mindenegyes pirítóst az egyik oldalán. A gyöngyhagyma levét szűrjük le, és helyezzük át egy kislábasba. Öntsünk rá balzsamecetet, és adjunk hozzá egy szál rozmaringot. Tegyük a lábast a sütőbe, hogy a hagymák az ecetben felmelegedjenek kb. 5 perc alatt.

Vegyük ki a padlizsánt, és szurkáljuk meg a bőrét egy késsel. Egy kanál segítségével kaparjuk ki a forró húsát. Tegyük át egy deszkára, vágjuk kockákra, és tegyük egy tálkába. Azonnal ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal. Öntsünk hozzá egy pici olívaolajat, nyomjuk ki egy citrom levét az íz fokozásához, és édesítsük mézzel.

Aprítsuk fel a petrezselyem zöldjét, és a megadott tökmag felét. Adjuk a masszához. A pirítósokat helyezzük el egy tálon, és minden darabot vastagon kenjünk meg a padlizsánból készült krémmel. Díszítésként szórjuk meg tökmaggal.


Valentin-nap