Ajándék ötletek Valentin-napra

Ma már elképzelhetetlen, hogy a szerelmespárok Valentin-napján ne lepjék meg egymást legalább valamilyen kis aprósággal. Az ünnep ugyanolyan közkedvelt lett idehaza is, mint a szintén ajándékozással összefonódott Mikulás-nap vagy a Nőnap.

Egy pár éve készült felmérés szerint leginkább a fiatalok körében fontos a megünneplése: 2013-ban a Valentin-napot a 20-40 év közötti korosztály fele tartotta meg, és az „ünneplők” több mint háromnegyede gondoskodott ajándék beszerzéséről. 

De mégis, milyen az ideális ajándék, hogyan tudunk meglepetést okozni párunknak a szerelem ünnepén? Ha idegenkedünk is a Valentin-napra jellemző „vásárlási őrülettől”, tudjuk, az életünkben legfontosabb szerepet betöltő személyről van szó. Joggal érezzük úgy, hogy nem helyes kommersz ajándékkal „letudni”. 

Segítünk a Valentin-napi ajándékötletek megtalálásában. 

Ideális ajándék mindenki számára

Bár a szerelem az egyik legfelfokozottabb, legfontosabb érzelem az életünkben, ne helyezzük túl magasra a lécet. A hangsúly a figyelmességre helyezzük: örüljünk annak, ha párunk Valentin-napon is gondol ránk, kedveskedik nekünk – akármilyen apró ajándékkal is teszi ezt. Az igazán nagy meglepetéseket hagyjuk meg az olyan különleges alkalmakra, mint pl.: a házassági évforduló.

Ráadásul idén február 14-e munkanapra esik, így a hétköznapi rohanás, az állandó túlórázás közepette igazán szép ajándék lehet például: a szívalakú dobozban átnyújtott praliné. Szintén figyelmességre utal, ha párunk egy kézműves édességeket kínáló boltban, különleges csokoládékból összeválogat egy kis csomagot. 

A csoki egyébként is természetes afrodiziákumnak, szenvedélyfokozónak számít. Esetleg hűtsünk be egy palack pezsgőt vagy az utóbbi időben igencsak divatossá vált gyöngyözőbort a romantikus vacsorához készülve, és szerezzünk be egy tál epret desszertként.

Valentin-napi meglepetések hölgyeknek

Egy csokor virág – például a későtéli időszakban divatos boglárka, magnólia vagy amarillisz – igazán szép meglepetés szívünk hölgyének. Az a lényeg, hogy ne feledkezzünk el az ajándékról, legyen a kezünkben a csokor, amikor hazaérünk este. Ne az ajtóban csapjunk a homlokunkra.

Figyeljünk arra, hogy szerelmünk mire vágyik: ne hagyjuk elmenni fülünk mellett, ha párunk arról beszél, új táskát szeretne, vagy kifogyott a parfümje, amit tavaly kapott tőlük. 

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy jól választunk, kísérjük el legalább ilyenkor kedvesünket shoppingolni, majd lepjük meg azzal a pénztárnál, hogy álljuk a cechet. A Valentin-nap a szenvedély, a vágy ünnepe is, ne legyünk szemérmesek: akár egy különleges fehérneművel, szexi ruhával is kedveskedhetünk feleségünknek. 

Ajándékötletek az uraknak

A Valentin-nap nemcsak a hölgyek, hanem a szerelmesek ünnepe, tehát a nők se feledkezzenek el meglepni párjukat. 

Az ajándék lehet egy férfi ékszer, például egy ezüst karperec. De szóba jöhet bármilyen kiegészítő, esetleg antik karóra is. Ugyanakkor ne becsüljük le a férfiak esetében a praktikum erejét: nézzük át a fürdőszobai polcokat, szekrényt, hátha kifogyott a parfümből vagy az arcszeszéből.

A tinédzserek körében közkedveltek a plüss figurák, így apró, de annál szellemesebb ajándék lehet egy kulcstartóra, táskára akasztható plüssállat. 

 

Szent Bálint- vagy Valentin-nap?

Február 14-e a régi vallási és népi hagyományok szerint is kiemelt ünnep volt, csak eredetileg Bálint-napnak hívták (a Bálint név latin és angol megfelelője a Valentin). A keresztények az ókorban mártírhalált halt Terni püspökére emlékeztek ezen a napon. Szent Bálint a középkorban lett a jegyesek és friss házasok védőszentje, végül az újkorban az USA-ban lett igazán fontos ünnep. 

Nyugat-Európába a második világháború idején „tért vissza” az európai hölgyeknek udvaroló amerikai katonáknak köszönhetően. Magyarországon az 1990-es rendszerváltást után ,egy visszatérő 1956-es disszidens színésznő, Eva Six és lánya, Linda von Schmidt honosította meg a „szerelmesek ünnepét”.  

Valentin-nap