Dallam
  Üdvözlünk oldalunkon Karácsonyi Vásár Kívánság hópehelyben Ünnepi Ajánlatok  

Karácsonyi fények és díszkivilágítás

Mára már az ünnepi díszkivilágítás lett a karácsonyi dekoráció legfőbb eleme. Nemcsak a fenyőfát, de a bútorainkat, az ablakunkat, sőt, a szobanövényeinket is beöltöztethetjük a fényfüzérekkel, a települések pedig egymással vetélkedve borítják fényárba a köztereket.

A technika fejlődésének és az energiabőségnek köszönhetjük, hogy manapság akár az egész házat biztonságosan boríthatjuk be díszes égőkkel. Ám a fény a kezdetektől fontos eleme volt a december végi ünnepeknek. A téli napforduló az északi féltekén december 21-re esik, azaz ettől a naptól kezdve fokozatosan rövidülnek az éjszakák. Ezért nemcsak a keresztények, hanem más vallások is december második felében ünneplik a „fény születését”.

A gyertyákkal, majd csillagszórókkal megvilágított karácsonyfa-állítás hagyománya Németországból terjedt el, de a házak, lakások és az udvarok kivilágításának ötlete már az Egyesült Államokból származik. 

Adunk néhány tippet, hogyan is díszíthetsz karácsonyi égősorokkal:

  1.  Ne csak apró, csepp alakú izzókat használjunk a fa kivilágításához. Ma már kaphatóak csillag, hópehely és jégcsap alakú égők is, a világító díszekről nem is beszélve. Használjuk bátran a fantáziánkat a karácsonyi fényjáték megtervezésekor.
  2. A karácsonyfa megvételekor szerezzünk be több tucat fenyőágat is. Keretezzük vele ablakainkat, könyvespolcunkat, tekerjünk az ágakra égősort. Helyezzünk az ablakba gyertyatartót, esetleg vásároljunk különféle formákat – szánt, Mikulást, angyalt – idéző, gyárilag merevített fényfüzéreket.
  3. A  fényfüzérek felszerelése az eresz alá, a kert fáira, bokraira több órás fárasztó munka. Akinek ehhez nincs kedve, egyetlen lézerágyúval fénybe öltöztetheti a házát. Használhatunk gyertyamegvilágítású lámpásokat is, ráadásul fényük pislákolása a régi időket idézi.