Zserbó 5

  • 6 személyre
  • 60 perc
  • 2211 kalória
  • Evelin
Megosztás

A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Közben egy nagyobb edénybe öntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne. 1 kanál cukrot is teszünk bele.
Ha felfutott az élesztő, beletesszük a 2 tojássárgáját, rumot, szódabikarbónát, egy csipet sót, és a maradék cukrot. Ezt az elegyet beleöntjük a lisztbe.
Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kis pihentetés után, 3 felé vesszük, és nagy tepsi méretűre kinyújtjuk őket.

A tepsit kivajazzuk, beletesszük az első tészta lapot.
Megkenjük a lekvár felével, rászórjuk a cukros dió felét. A dióba lehet tenni mazsolát, reszelt citromhéját.
Utána megint tészta, lekvár, dió, tészta.
Minimum 1 órát, vagy egy egész éjszakát pihentetjük, hűvös helyen.
A sütőt előmelegítjük, a tésztát villával vagy hústűvel megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a sülés közben.
Szép, halvány pirosra sütjük, majd kihűtjük.

Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk a tetejét.
A mázhoz lábasba tesszük a cukrot, kakaót, tejet és folytonos keverés mellett felfőzzük.
Mikor már bugyog, beledobjuk a csokikockákat is.
Ha azok is elolvadtak, lehúzzuk a tűzről, és beledobjuk a vajat.
Elkeverjük, és a mázat ráöntjük, kenjük a süteményre.
Ha kihűlt, lehet szeletelni, enni!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat