Zsemle

  • 4 személyre
  • 150 perc
  • 577 kalória
  • siklitimi
Megosztás

Mint minden kelt tészta, ez is a kenyérsütő tartályában kezdte a pályafutását nálam.
Kényelmesen belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam a dagasztás programot.
Amikor a gép már befejezte a keverést, dagasztást, szépen kiemeltem a tésztát, lisztezett tálba tettem, és letakarva hagytam, 1 órán át kelni.
Ez idő alatt, gyönyörűen megnőtt, rugalmas, könnyen munkálható tészta lett belőle.
Finoman átgyúrtam, majd nyolc darabra vágtam. Persze nem kell dekára pontosan ragaszkodni a súlyhoz, elég szemre is darabolni, de én azért szeretem egységesnek tudni a dolgokat. :-) Ezért lemértem, és ezt követően szépen kiporcióztam.
Egyenként megformáztam a zsemléket, először a kezemben, úgy, hogy a tésztát folyamatosan forgatva, jobb kézzel a szélső peremet aláhajtogattam.
Aztán enyhén lisztezett munkafelületen, a tenyerem alatt meggörgetem.
A zsemléket sütőpapíros tepsire pakoltam, távolságot hagyva köztük, mert szépen megnőttek, pihenés és sütés közben.
Konyharuhával letakarva, adtam nekik fél órát, aztán lekentem a 2 ek. tej és egy tojássárga keverékével, majd az előmelegített sütőbe beloccsintottam egy adag vizet, csak úgy, a hőelosztást segítő cserepemre, és bedugtam sülni a zsemléket.
Jó 20 -25 perc kellett nekik a süléshez, és a kellő barnaság elnyeréséhez.
Utána még forrón megspricceltem vízzel őket, és a kenyérvágóra pakolva hagytam, hogy kihűljenek.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat