Túrós-almás pite

  • 10 személyre
  • 75 perc
  • 2114 kalória
  • Holdfény
Megosztás

Elkészítés:
Lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük az összes hozzávalót, majd jól összegyúrjuk.
Ha kell, még tegyünk hozzá tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
Félretesszük letakarva, míg a töltelékeket elkészítjük.

Túrótöltelék készítése:
A túrót egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, szárított narancshéjat (ha nincs, akkor 1 narancs héját reszelve), vaníliás cukrot, porcukrot, majd jól összekeverjük, és félretesszük.

Ezután előkészítjük az almatölteléket:
Az almát meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a fahéjat, cukrot. Összekeverjük, majd félretesszük.

A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két nagyobb és két kisebb cipót formálunk belőle.
Egy 38 x 36 cm-es tepsit enyhén megzsírozunk, liszttel meghintjük, félretesszük, majd egy másik, 18 x 25 cm-es tepsit szintén enyhén megzsírozunk, liszttel meghintjük, és félretesszük.
A nagyobb cipó egyikét, 38 x 36 cm-es tepsi méretre nyújtjuk, és belefektetjük. 1 ek. morzsával meghintjük, a túró 3/4-ed részét egyenletesen elsimítjuk, majd ismét meghintjük 2 evőkanál morzsával.
Erre az alma 3/4-ed részét kinyomkodjuk, és a túróra egyenletesen elosztjuk.
Ismét meghintjük 2 ek. morzsával, félretesszük, és a második nagyobbik cipót kinyújtjuk, majd az almatölteléket befedjük vele.
Széleit kissé lenyomkodjuk, és félretesszük.
Ugyan így járunk el a másik, kisebb adaggal is.
Ha azzal is végeztünk, villával a tészták tetejét megszurkáljuk, és 1 felvert tojással megkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, 35 perc alatt, egyszeri fordítással, szép pirosra megsütjük.

Ha megsült, tepsiben hagyjuk kihűlni, és ha már langyosra hűlt, vaníliás porcukorral meghintjük.

Amikor teljesen kihűlt, kockára vágva szeleteljük, és tálcára téve tálaljuk.
Nagyon finom és kiadós.

Jó tippként tudom ajánlani:
A töltelék hozzávalóit előtte nap készítsük el, és hűvös helyen tárolva, csak elővesszük másnap, így sokkal kevesebb idő alatt elkészíthető.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat