Székely-gulyás

  • 4 személyre
  • 90 perc
  • 1220 kalória
  • lkarcsi
Megosztás

Ez az étel egy paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta, Székely József, egykori Pest megyei főlevéltárnok találmánya, aminek semmi köze az erdélyi népcsoporthoz, ott ez az étel ismeretlen.
Én ezt mindig kuktafazékban készítem. Így készítve, a hagyma, paprika és paradicsom teljesen szétfő, kellő sűrűségű szaftot biztosít, nincs szükség habarásra.

Az apró kockára vágott húsos szalonnának kisütöm a zsírját, és ezen megdinsztelem a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát.
A húst kockára vágom, és rádobom a hagymára, sózom borsozom, majd fehéredésig pirítom.
Ezután meghintem pirospaprikával, őrölt köménnyel, hozzáadom a babérlevelet, beledarabolom a paradicsomot és a paprikát.
A savanyú káposztát, ha szükséges átöblítem, hogy ne legyen nagyon savanyú és sós, persze mindenki saját ízlése szerint tegye ezt.
Ezután egy kicsit megvagdosom a káposztát, majd a húshoz adom. Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, és jól összekeverem.
Ekkor lezárom a kukta fedelét, és 35 percig "fütyültetem".
Ha letelt az idő, kinyitom a kuktát, és tálalom.
Tejfölt és friss kenyeret kínálok hozzá.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat