Svájci gyökérkenyér

  • 4 személyre
  • 60 perc
  • 597 kalória
  • Andi80
Megosztás

Egy nagy tálba öntjük a lisztet és a sót.
A meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a liszthez adjuk, az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva, a konyhapulton hagyjuk, 10-12 órát pihenni. Egy elég lágy masszát kapunk.
Erősen lisztezett felületre borítjuk. Két, közel egyforma részre osztjuk.
Egyenként, ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk, lisztes kézzel.
A hosszabbik oldaláról kezdve, feltekerjük. Mindkét vége felől megcsavarjuk, ettől kapja majd a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt, nagyobb tepsibe fektetjük. Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
A sütőbe célszerű egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz a kenyérnek ropogós héja.
A kenyérkéket lespricceljük, vízzel.
A bemelegedett sütőben, 200 fokon, 45 perc alatt, hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat