Spenótos-fokhagymás csíkos kalács

  • 5 személyre
  • 120 perc
  • 423 kalória
  • Andi80
Megosztás

Az élesztőt felfuttatjuk, a langyos tejben, a cukorral.
A liszteket egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojás sárgáját és a margarint.
Belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát, két egyenlő részre osztjuk és az egyikhez adjuk a spenótpürét.
Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet és jól összedolgozzuk.
Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
Egy nagyobb püspökkenyérformát (35 x 11 x 7,5 cm) kikenünk olajjal.
Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva.
A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk és szorosan feltekerjük.
Beletesszük a formába és meleg helyen, további 45 percet kelesztjük.
Lekenjük olvasztott margarinnal és előmelegített sütőben, 165 fokon, 35 perc alatt, hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve, lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk, egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve, hagyjuk teljesen kihűlni.
Kínálhatjuk reggelire, uzsonnára egy kis vajkrémmel, sonkával és friss zöldségekkel.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat