Sajttal szórt pizzás kalász

  • 6 személyre
  • 120 perc
  • 724 kalória
  • Andi80
Megosztás

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, 1 ek. cukorral.
Az 50 dkg lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a szoba hőmérsékletű margarint, és alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk.
Felöntjük a paradicsomlével, fűszerezzük, majd az 1 ek. liszttel sűrűre főzzük.
A megkelt tésztát, lisztezett felületre borítjuk. Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk.
A csíkokat megkenjük a töltelékkel, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.
A két keskenyebb végénél, felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva, és a végeit betűrve kettévehetjük.
(Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval, 45 fokos szögben, 2 centinként bevágjuk a tésztát, kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen, az aljáig.
Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra, és így tovább.
Szórjuk meg őket reszelt sajttal. Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
180 fokon, hőlégkeveréssel, 15 perc alatt meg sütjük őket, ennyi idő alatt, a sajt szép barna színt kap, és a tészta is tökéletesen átsül.
A sütőből kivéve, kenjük le tejjel, és hagyjuk kb. 10 percet átgőzölni.
Finom, puha és laktató péksüti lett belőle. 6 rúd készült, ebből az adagból.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat