Resztelt máj

  • 4 személyre
  • 50 perc
  • 595 kalória
Megosztás

Elkészítés

A májat leszélezzük: szép, egyenletesen szögletes formát adunk neki. A leeső részeket félcentiméteres kockára vágjuk, később használjuk.
A vöröshagymákat félkarikára vágjuk, majd egy előmelegített edényben egy evőkanál kacsazsír és vaj keverékén átfuttatjuk, bátran sózzuk, borsozzuk és kevés víz hozzáadásával puhára főzzük. Hasonlóan járunk el a salotta hagymával is egy külön edényben.
A megpárolt vöröshagymához apróra vágott petrezselymet és majorannát adunk, a salottához pedig annyi pirospaprikát keverünk, hogy élénk piros színt kapjon. Tálalásig melegen tartjuk mindkettőt.

A meghámozott burgonyákat kettévágjuk, majd ezekből egy karalábévájó segítségével (mérettől függően 25-30 mm-essel) mandula alakú lyukakat vágunk ki a következőképp: határozott mozdulattal belemélyesztjük a vájót a krumplidarab feléig, majd ellentétes irányból ugyanezt tesszük. Az így kilyukasztottakat sós vízben előfőzzük, úgy, hogy még legyen tartásuk- ez körülbelül 3-4perc. Szűrőkanál segítségével kiemeljük ezeket és kevés kacsazsírral átforgatjuk. A lyukas részükkel lefelé ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire és 180’C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Ugyanebben a sós főzővízben a kivájt „burgonyamandulákat” pár perc alatt puhára főzzük, s finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.

A felkockázott májat forró serpenyőben egy teáskanálnyi kacsazsíron átpirítjuk, majd a fűszerpaprikás salotta hagymába keverjük. Ezt a keveréket töltjük négy darab aranysárgára sült burgonyába, ízlésesen megpúpozva. A többi hat darab krumpliba a zöldfűszeres vöröshagymából bőséges halmokat kanalazunk. Hagyhatjuk azon a tepsin, amin készültek, s melléhelyezzük a petrezselymes „burgonyamandulákat” is.
A lekapcsolt sütőben tartjuk ezeket melegen, melynek az ajtaját résnyire nyitva hagyjuk.

Ha mindez megvan, hozzá lehet fogni a megformázott (idáig szobahőmérsékleten pihent) májhoz.
Forró serpenyőben (kevés kacsazsíron) minden oldalán lesütjük, ha kell, apránként adagolunk még hozzá a zsírból.
Ha szépen körbepirult, hozzáadjuk a maradék vajat, s az így keletkező zsiradékkal folyamatosan locsolgatva alacsony lángon addig készítjük, míg belül is átmelegszik a máj. Mielőtt felszeljük, 1-2 percig a vágódeszkán pihentetjük.

Tálalás

A maradék zöldfűszeres hagymát egyenlő arányban elosztjuk a (lehetőleg előmelegített) tányérokon- a legvégén erre kerül a szeletelt sült máj.
A sütőben pihent töltött burgonyákat tetszés szerint elhelyezzük a tányérokon: kettőt a májasból, hármat a zöldfűszeres-hagymásból.
Ezek közé tesszük az apró petrezselymes burgonyákat.
A májat négy szeletbe vágjuk, finom kristályos tengeri sóval és feketeborssal ízesítjük. Mindkét tányérra kettő-kettő kerül fel a tálalás kezdetekor felhelyezett hagymakupacra.
A félretett petrezselyem levelekkel díszítjük.


Hozzávalók
  • 40 dkg máj (borjúmáj)
  • dkg zsír (kacsa)
  • fej vöröshagyma
  • fej hagyma (salotta)
  • db újburgonya
  • szál majoranna (friss)
  • csokor petrezselyemzöld (lapos levelű)
  • dkg vaj
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • csipet pirospaprika
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só (Camargue-i vagy Maldon)
Vegye meg a hozzávalókat