Resztelt máj burgonya variációkkal

  • 3 személyre
  • 90 perc
  • 795 kalória
Megosztás

A meghámozott burgonya végeit levágjuk, félre tesszük, ebből lesz később a burgonyapüré. A burgonyából fél centis szeleteket vágunk, pogácsa szaggatóval mindkét szélét levágjuk. A kisebb és a nagyobb darabokat sós vízben együtt előfőzzük 4-5 perc alatt. Alaposan lecsepegtetjük, majd félre tesszük, hogy kihűljön. A burgonya levágott végeit felkockázzuk, a főzővízben puhára főzzük. A burgonyát összetörjük, 2 dkg vajat adunk hozzá, meg egy kevés tejszínt, hogy krémes állagú legyen, ha kell még, sózzuk meg. Félre tesszük meleg helyre. A májból nagyobb méretű fém pogácsa szaggatóval lassan egy irányba mozgatva karikát formálunk (szaggató szélénél késsel körbevágjuk, hogy könnyebben ki lehessen szaggatni). 3 db máj szeletet szaggatunk ki. Vajon egyesével minden oldalát megpirítjuk, kiszedjük, színes őrölt borssal megszórjuk. Utána sütőben alufóliával letakarva 5 dkg vajjal még 20-25 percig sütjük 180 C-on légkeveréssel. A megsült májat sózzuk, felszeleteljük. Amíg a máj sül, az apróra vágott hagymát és kápia paprikát, friss chilit vajon megpirítjuk, félre tesszük. Másik edényben vajon megpirítjuk a májat, amit a hagymás paprikához keverünk. Őrölt pirospaprikát, őrölt köményt, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá. Kevés vízzel fedő alatt pár perc alatt megfőzzük. Végén kevés tejszínt adunk hozzá. Az előfőzött mandula alakú burgonyát kevés vajon apróra vágott petrezselyemmel 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Félre tesszük meleg helyre (sütőbe). A megformázott nagyobb méretű burgonyát serpenyőben, olajon megsütjük, amint kivesszük a serpenyőből, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Tálalás: a megsült májat sózzuk, felszeleteljük. A pirított máj mártásából (előtte szűrőn átpasszírozzuk) keveset a tányérra teszünk, rá helyezzük a felszeletelt májat. A sült burgonyát a tányérra tesszük, közé pirított májat teszünk. A burgonyapürét habzsákkal megformázzuk, a mandula alakú petrezselymes burgonyát is a tányérra tesszük. Középre még teszünk egy kevés mártást, petrezselyem levéllel díszítjük. Jó étvágyat kívánok!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat