Nyírségi húsgombócleves

  • 8 személyre
  • 40 perc
  • 405 kalória
  • Hajdu István
Megosztás

Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zöldbabot felszelek, krumplit kockákra aprítok, majd a zöldborsóval, sóval, szemes borssal felteszem főni.
Míg fő, elkészítem a gombócokat (a következő alapanyagokból: 250 g darált hús, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. rizs, 1 tojás, só, őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva, vagy reszelve). A gombócba is gyúrhatunk petrezselyemzöldet.
Mikor a leveslé felforrt, beleteszem a gombócokat, és kb. 20 perc alatt, együtt, készre főzöm. A rizsnek kell megpuhulnia, mert a hús hamarabb megfő.
Ha nem vagyunk biztosak időérzékünkben, nyugodtan vegyünk mintát a gombócokból. Nem szégyen megkóstolni, sőt kötelező!
Ha úgy érezzük, közel van a kész állapothoz, behabarjuk. Ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz.
Mindenképpen ajánlom a pikáns ízt, így ha főzőtejszínes habarást készítünk, kevés ecet, vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá.
Ezt mindenkinek a saját ízlésére bízom.
A végén, apróra vágott petrezselyemzölddel is megszórhatjuk kicsit, valamint kevés tárkonyt tehetünk hozzá.
Nem csak az ízén, hanem az esztétikai élményen is javít, a frissen vágott petrezselyem zöld.
Minimális gyakorlat szükséges hozzá, elsősorban a gombócok elkészítése miatt.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat