Nudli és szilvásgombóc

  • 4 személyre
  • 60 perc
  • 483 kalória
  • siklitimi
Megosztás

A héjában főtt krumplit hagyjuk hűlni, majd megtisztítjuk, és átnyomjuk krumplinyomón, vagy lereszeljük, ahogy most én tettem.
Egy tálba téve, hozzámérjük a lisztet, beleütjük a tojást, megszórjuk egy nagy csipet sóval, és a búzadarát is beletesszük.
Tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Ha a krumpli kívánja, tegyünk még hozzá lisztet, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen csirizes.
Ha már szép rugalmas a tészta, akkor kb. fél centi vastagra nyújtjuk, lisztezett felületen, majd akkora négyzetekre vágjuk, hogy egy-egy fél szilvát bele tudjunk csomagolni. Gombócokat formázunk belőle, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük.
Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig, majd kiszedjük. Időközben szép aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, és alaposan megforgatjuk benne a gombócokat. Van aki olajon pirítja a zsemlemorzsát, én szárazon, zsiradék nélkül szoktam.
Nem kell feltétlenül az egész tésztából gombócot csinálni. Nálunk nagy sikere van, a nudlinak is.
Elkészítése pofon egyszerű. A tésztát ujjnyi rúddá sodrom, majd kb. 3 cm-es darabokat csipkedek belőle.
Kifőzni ugyanúgy kell, mint a gombócot. Ezt is pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és mindkettőt fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat