Mézes birsalagút

  • 6 személyre
  • 90 perc
  • 1171 kalória
Megosztás

A tésztához a tojásfehérjét a fele mennyiségű cukorral habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az 1 ek olajat is. A kétféle tojásos masszát lazán összevegyítjük, majd beleforgatjuk a kakaópor-liszt keverékét. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és megsütjük. Amikor kihűlt, levágunk egy akkora részt, amivel ki tudunk bélelni egy őzgerincformát. A maradék tésztából pedig kivágjuk a „talpához” szükséges méretet. A krémhez jól kikeverjük a gesztenyét a porcukorral, a rummal és a margarinnal. Az elkészült krém háromnegyedével megkenjük a nagyobb tészta egyik felét, majd folpackkal bélelt őzgerincformába tesszük. A maradék krémet rákenjük a „talpnak” szánt tésztára. A töltelékhez a birsalmákat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Egy edénybe tesszük, ráöntjük a bort és 4 dl vizet. Ízesítjük fél citrom levével, mézzel, fahéjjal és szegfűszeggel. Puhára főzzük (de ne főzzük szét!). Kihűtjük. Az alma főzőlevét leszűrjük, ebben elkeverjük a zselatint, és addig melegítjük, amíg fel nem oldódik. A lecsöpögtetett birsalmát elosztjuk a formában lévő tésztán egyenletesen. Erre ráöntjük a feloldott zselatint, majd a sütemény „talpát” ráborítjuk, és dermedni hagyjuk a hűtőben. Tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot. A tortabevonót a 2 ek olajjal megolvasztjuk gőz fölött, a süteményt bevonjuk vele, és apróra vágott dióval díszítjük.


Hozzávalók
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • ek porcukor
  • 20 dkg margarin  
  • db birsalma
  • dl fehérbor  
  • 0.5 db citrom leve
  • ek méz
  • db szegfűszeg
  • kk őrölt fahéj
  • 3.5 dkg zselatin
  • marék dió
  • 10 dkg tortabevonó
  • ek Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • db Tesco Finest friss tojás
  • dkg cukor
  • dkg liszt  
  • ek kakaópor
  • ek Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • ek rum
Vegye meg a hozzávalókat