Medvehagymás-túrós pogim

  • 10 személyre
  • 50 perc
  • 1433 kalória
  • Holdfény
Megosztás

A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rá a cukor, só és a deci meleg tej.
5 percig állni hagyjuk, majd az összes hozzávalót beletesszük.
(Szárított medvehagyma helyett, lehet friss levelet, apróra vágva beletenni.)
Ezután az egészet összedolgozzuk, és lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Még jól átgyúrjuk, és sodrófa segítségével, ujjnyi vastagra nyújtjuk.
2 evőkanál zsírral egyenletesen megkenjük, és mint a zsebkendőt, összehajtjuk.
10 percet állni hagyjuk, majd ismét kinyújtjuk, a maradék zsírral megkenjük, és zsebkendő formára hajtjuk.
Letakarva, fél órát kelesztjük. Ha megkelt, két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és késsel meghúzkodjuk a tetejét, kockásra.
Ezután közepes fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, és egy 38 x 36 cm-es és 39 x 30 cm-es tepsibe tesszük. Ne szorosan, mert még sütésnél kelnek!
Ha végeztünk a szaggatással, tepsibe raktuk a tésztákat, 1 felvert tojással megkenjük őket, és előmelegített sütőben, 200 fokon, 25 perc alatt, egyszeri fordítással, szép pirosra sütjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, és utána tálcára rakva tálaljuk.
Nagyon finom, kiadós és laktató is.


Hozzávalók
  • kg finomliszt
  • dkg élesztő
  • tk cukor
  • tk Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 30 dkg tehéntúró
  • ek medvehagyma levél
  • ek zsír
  • db Tesco Finest friss tojás (+ 1 db)
  • dl tej  
  • ek tejföl  
  • ek zsír
Vegye meg a hozzávalókat