Medvehagymás gyökérkenyér

  • 6 személyre
  • 180 perc
  • 600 kalória
  • Andi80
Megosztás

Egy nagy tálba öntjük a lisztet és a sót.
A meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a liszthez adjuk, az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva a konyhapulton hagyjuk, 10-12 órát pihenni.
A medvehagymát alaposan megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, leitatjuk róla a vizet, és vékony csíkra vágjuk.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a tésztát. Ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk, lisztes kézzel.
Megszórjuk a medvehagymával.
Ahogy a pogácsát szoktuk, összehajtogatjuk. A tetejét lefelé hajtjuk, az alsó rész felfelé, a bal szélét középre, majd rá a jobb szélét.
Letakarva kb, 1 órát hagyjuk kelni. Kettévágjuk. Egyenként téglalap alakúra elnyomkodjuk.
A hosszabbik oldaláról kezdve, feltekerjük. Mindkét vége felől megcsavarjuk, ettől kapja majd a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt, nagyobb tepsibe fektetjük. Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
A sütőbe célszerű egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz a kenyérnek ropogós héja.
A bemelegedett sütőben, 200 fokon, 45 perc alatt, hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat