Marhapörkölt

  • 4 személyre
  • 90 perc
  • 1039 kalória
  • Gézáné
Megosztás


 

 A húst a hártyáitól jól megtisztítva, 2 cm-es kockákra aprítjuk. A közép nagyságú vöröshagymát apróra vágjuk, olajban megfonnyasztjuk, megszórjuk egy pupozott evőkanál őrőlt csemege paprikával, vigyázva, hogy meg ne égjen, inkább addig vegyük le a tűzről míg bele tesszük a húst, ezután összekeverjük és vissza tesszük a tűzre és néhény percig kevergetjük , hogy a hús minden oldaláról átsüljön. Majd megsózzuk vagy ételízesítőt szórunk rá és felengedjük vízzel, annyira, hogy ellepje a húst, bele tesszük a babérlevelet és jól lefedve pároljuk. Ha a vizet elfőtte, újból öntünk hozzá, de egyszerre ne sokatm, mert akkor főtt hús jellege lessz a marha pörköltnek. Azért pörkölt, mert rövid lében párolt hús. A főzési ideje körülbelül két óra, de ez attól is függ, hogy milyen idős az állat. Kuktában ugyan jóval rövidebb idő alatt fő meg, de ez alatt a hagyma nem fő szét, nem olvad szét, tehát a marha pörkölt levét nem sűríti kellő képpen, ezért nem ajánlatos a kuktában főzni. Adhatunk hozzá ízlés szerint 1-2 paradicsomot, zöldpaprikát, télen kevés paradicsom levet vagy lecsót. Amikor a vizet elfőtte, és már majdnem puha a hús, ekkor zsírjára sütjük, lepirítjuk, néhány percig kevergetjük, majd kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. A leve se túl sűrű, se túl híg ne legyen. A húst túl puhára ne főzzük, mert akkor összeesik és nem gazdaságos a tálalása. Ha nem tálaljuk azonnal, a lábast helyezzük vízgőz fölé, jól lefedve, hogy a leve el ne apadjon. A marha pörkölt tálalását mély edénybe, tetejét díszíthetjük karikára vágott erős zőld paprikával. Külön tálba tegyük mellé a köretet: sós és köményes vízben főtt burgonya illik hozzá. A marha pörkölt sokkal ízletesebb, ha főzés közben kevés vörösbor is teszünk hozzá. Ezzel el is készült a marha pörkölt, reméljük ízleni fog.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat