Libamell, rukkolás mángold ágyon, petrezselymes barna vajmorzsával, mangós vinaigrettel.

  • 3 személyre
  • 60 perc
  • 911 kalória
Megosztás

Elkészítés
1. Tisztított vajból barna vajat készítünk: addig pirítjuk, ameddig a vajban lévő szárazanyagok valamint a víz különválik, ez utóbbi el is párolog, a szárazanyag és a tejzsír, azaz a vaj zsír része megbarnul, és diós-mogyorós íze lesz.
2. Egy részét pirított, leszárított petrezselyemmel és sóval összeturmixoljuk, majd mélyhűtőben megdermesztjük. A „zöld” vajat liszttel és cukorral összeturmixoljuk, folpackban megformázva hűtőbe keménnyé dermesztjük. Lereszeljük és 195 fokos sütőben 5-8 percig folyamatosan átforgatva megsütjük.
3. A mandula felét rusztikusra aprítjuk. Összekeverjük az egész darabokkal lepirítom.
4. A mangót felkockázzuk, felét forró vízben megfőzzük. A főtt darabokat kevés vízzel, sóval, cukorral és borssal pürésítjük. A pürét kettészedjük, feléhez barna vajat adunk (később a tányérra ezt húzzuk fel ecsettel). A püré másik feléhez ananászt, szójaszószt, olívaolajat adunk és tovább krémesítjük, majd átpasszírozzuk. Később ez kerül a ruccolára csepegtetve.
5. A libamellet megtisztítjuk formázzuk, bőrét beirdaljuk, fejjel lefelé zsírját kisütjük belőle. Oldalanként 8-8 percig serpenyőben sütjük, majd pihentetjük. Tálaláskor vékony szeleteket vágunk belőle.
6. 3 ananászkarikát karamellizálunk és kisebb kockákba vágjuk, ez a díszítéshez kell majd.
7. Vajon átnyomott fokhagymával mángoldot párolunk, a végén rukkolával keverjük.
8. A libamell-nyesedékből tejszínnel és fűszerekkel szószt készítünk. Tálaláskor a mellet ezzel locsoljuk és grillezett ananász darabokkal hintjük meg.
9. A korábban felaprított mangódarabok maradékát vajon lepirítjuk és tálaláskor a tányérra húzott vajföldet ezzel valamint a pirított mandulával díszítjük.


Hozzávalók
  • 25 dkg vaj  
  • tk cukor
  • csokor petrezselyemzöld
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • kanál liszt
  • 10 dkg mandula  
  • db mangó
  • dl víz
  • szelet ananász
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • csipet cukor
  • tk szójaszósz
  • kanál Tesco Finest szicíliai extra szűz olívaolaj
  • marék rukkola
  • szelet ananász (díszítéshez)
  • kanál cukor
  • db libamell
  • 1.5 dl tejszín
Vegye meg a hozzávalókat