Lenmagos kenyér

  • 5 személyre
  • 120 perc
  • 467 kalória
  • siklitimi
Megosztás

Az elkészítés első pár percét, mint mindig, én most is a kenyérsütőre bíztam. Belekanalaztam az olajat, ráöntöttem a vizet.
Belemértem a lisztet, a lenmagot, egyik sarokba a sót, másikba a cukrot tettem, majd középre belemorzsoltam az élesztőt.
És indulhatott is a nyolcas program, ami nálam a dagasztás-kelesztés.
Nem hagytam végigfutni a programot, amikor már csendes üzemmódba tette magát a kenyérsütő, tehát befejezte a dagasztást, akkor kikapcsoltam, kiemeltem a tésztát, kicsit gömbölyítettem rajta, majd egy tálba téve letakartam, és hagytam, hogy a kellemesen meleg étkezőben pihenjen, keljen egy órát.
Ezután finoman átgyúrtam, hosszúkásra formáztam, mint a sütőedényem, majd már a formában megspricceltem vízzel, megszórtam lenmaggal, és míg a sütő jól bemelegedett, hagytam pihenni ismét, 20 percet.
Amikor betoltam a rácsra, egy adag vizet löttyintettem a sütőm aljában lévő cserépre, így gőz keletkezett, ami kifejezetten jót tesz a kenyérnek, sütés közben. Közepesnél kicsit alacsonyabb hőfokon sütöttem, egy fél órát, de ez mindenkinél sütő függő, ki kell tapasztalni a dolgokat.
Miután kivettem, kiborítottam a formából, megkopogtattam az alját. A kongó hang azt jelzi, átsült rendesen a kenyér.
Rácsra tettem hűlni, de előtte még forrón, ismét megspricceltem egy kis vízzel, és letakartam egy konyharuhával.
Két nap múlva is friss, finom kenyér maradt.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat