Lélekmelengető forralt bor

  • 8 személyre
  • 15 perc
  • 176 kalória
  • Kenikő
Megosztás

Nálunk hagyománya van a forralt bornak. Amint beköszönt a hideg idő, nagy gyorsasággal kerülnek elő a bögrék, amikbe kapaszkodhat az ember lánya, fia.
Ez az ital egyébként igen népszerű, egész Észak-Európában, csak más-más néven ismerik: németül Glühwein, svédül glögg, Moldáviában izvar, franciául vin chaud, portugálul quentão. Minden névben, ott leledzik a forró, vagy a meleg elnevezés.

Mi itthon így készítjük:
Egy fazékban felteszem a tűzre a bort, és már öntöm is hozzá az almalét, majd dobom bele az édes fűszereket: fahéjat, vaníliarudat, szegfűborsot, de nyugodtan mehet bele bármi, ami neked tetszik, gyömbér, ánizs, kardamom.... Kísérletezz kedvedre!
Én általában kiforralom, így az alkohol elpárolog, de ha te szeretnéd benne tartani, akkor arra vigyázz, hogy ne forrald, csak melegítsd, de tartsd forráspont alatt. A végén belekarikázok egy egész narancsot, teszek bele némi citromhéjat, egy filter gyümölcsteát, és cukorral édesítem.
Felszolgálás előtt, természetesen leszűröm.
Testet-lelket melengető, jó kis ital!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat