Lekváros buktám

  • 6 személyre
  • 150 perc
  • 672 kalória
  • siklitimi
Megosztás

Nálam a kelt tészta készítése, mindig ugyanúgy történik. Előcipeltetem valamelyik fiúval a spájzból a kenyérsütőt, leteszik a konyhapultra, én pedig szép kényelmesen belemérem a hozzávalókat. Először belecsorgattam az olajat, beleütöttem a tojást, hozzáöntöttem a kimért és meglangyosított tejet.
Erre jött a liszt, egyik sarokban a csipet só, másikba a cukor, majd a tetejére rámorzsoltam az élesztőt.
Máris elindult a dagasztó kelesztő program, s most hagytam, hogy szép kényelmesen leketyegtesse a másfél órát. Van amikor a dagasztás után kiveszem egy tálba a fényes tésztagombócot, és letakarva, meleg helyen, hagyom duplájára nőni. Most azonban ezt a feladatot is a kenyérsütő végezte.
Én már csak lisztezett felületen kicsit átgyúrtam, majd ujjnyi vastagra nyújtottam a tésztát, és megpróbáltam lehetőleg egyforma négyzetekre vágni. Minden négyzetre tettem Bence kedvenc csokis-mentás meggylekvárjából, amit a nyáron főztem. Aztán a két szélét behajtottam a tésztának, feltekertem, és egy kerámia sütőtálba, egymástól két ujjnyi távolságra bepakoltam a buktákat.
Hideg sütőben kezdtem sütni, így míg bemelegedett a tűzhely, addig a bukták is újra megkeltek odabent. Amikor már láttam, hogy van egy kis "kérge" a tésztának, kicsit megspricceltem vízzel, majd hagytam, hogy szép aranyszínűre süljön, minden darab.
Kivéve, még melegen tányérra sorakoztattam, és megszórtam porcukorral.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat