Különleges kelkáposztafőzelék

  • 6 személyre
  • 75 perc
  • 953 kalória
  • Holdfény
Megosztás

Előkészítés:
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, felébe vágjuk, és vágódeszkán vékonyra szeleteljük, majd egy tálba tesszük.
A burgonyát meghámozzuk, és negyedelve daraboljuk, majd tálba, hideg vízbe tesszük.
A kacsanyakat megmossuk, hártyáktól megtisztítjuk, majd egy 4 literes lábosba tesszük, a füstölt oldalassal, babérlevél, egész bors és őrölt kömény hozzáadásával.
Erre öntjük a vizet, majd feltesszük a gázra. Első forrásig, teljes lángon főzzük, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük tovább, fél órát.
Ezután hozzáadjuk a burgonyát, kelkáposztát és a karikára vágott debrecenit. Így főzzük tovább, még 30 percet.

Közben megtisztítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, és apró kockára vágjuk.

Majd egy 1,5 literes lábosban a zsírt felolvasztjuk, a vöröshagymát, apró kockára vágott fokhagymát, beletesszük, kissé megdinszteljük.
Ezután hozzáadjuk a lisztet, és aranybarnára pirítjuk.
Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, és felengedjük 2 dl vízzel.
Felforraljuk állandó keveréssel, majd a kelkáposztába öntjük.
Állandó keverés mellett, teljes lángon főzzük tovább, és ízlés szerint sózzuk.
Ha összeforrt, lekapcsoljuk a gázt, és még melegen tálaljuk.
Adhatunk mellé tejfölt is.

Jó tippként tudom ajánlani:
Előtte nap, a burgonyát hámozzuk meg, és megmosva, enyhén sós, hideg vízbe tegyük, hogy teljesen ellepje, majd hűvös helyen tároljuk.
A káposztát szintén előkészíthetjük, és így már sokkal kevesebb idő alatt elkészíthető.
Én ami olyan, mindent előtte nap előkészítettem, és hideg helyen tárolom, másnapig.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat