Kovászolt karfiol más zöldségekkel

  • 8 személyre
  • 20 perc
  • 257 kalória
  • Hajdu István
Megosztás

A karfiolt rózsáira bontjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Pár percre forró vízbe mártjuk (blansírozzuk).
Az uborkának végeit levágjuk, ellenőrizzük, nem keserű-e. A megszokott módon, mindkét végét bevágjuk.
A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát és a krumplikat is felszeljük.
5 literes üvegbe rétegezzük a hozzávalókat. Aljára szeletelt krumplit, rá uborkát, arra fokhagymát, kaprot, hagymaszeleteket félbevágott csilipaprikát, majd ismét krumpliszeleteket rakunk.
A blansírozott sárgarépát és a karfiolt is belerakjuk az üvegbe, majd a tetejére is krumpliszeleteket téve, 2 ek. sót hozzáadva, felöntjük azzal a még meleg, de már nem forró vízzel, amiben előfőztük a zöldségeket. Az üveg tetejét leszorítjuk, mert a kovászolás során, a zöldségek igyekeznek az üveg tetejére. Nagyon alkalmas erre a nyár elején szárított, méretre vágott kaporszár, amiből az üvegbe is tehetünk, ha nincs friss kapor.
Napra téve, 3 - 4 nap alatt, a krumpli keményítő tartalma a tejsavas erjedést véghezviszi és igen finom csemegét kapunk. Többször kipróbáltam, különféle összeállításban.
A krumplival kovászolt zöldségfélék leve nem lesz zavaros, visszaöntve, hűtőben sokáig tárolhatók a kovászolt finomságok, vagy a lé lehűtve, üdítőként is fogyasztható. A csípősséget, mindenki saját ízlése szerint állítsa be!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat