Kőrösi csepleszes májas

  • 12 személyre
  • 180 perc
  • 4329 kalória
  • pataygyz
Megosztás

A cseplesz a sertés hashártyája. Ezért a nyersanyagok felsorolásnál, 3 db hájat írtam, ami természetesen 3 db komplett hashártyát jelent. A henteseknél meg lehet rendelni.
A májast már a nagyszüleim is ezen a módon készítették. Tudomásom szerint, sehol sem használják a csepleszt a májpástétom beburkolására, csak nálunk.

A recept így szól:
A csepleszeket langyos vízben, több lében alaposan átmossuk, majd egy tál hideg vízben félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk.
A fokhagymákat vízben puhára főzzük, a vöröshagymát apróra felkockázzuk, és a mangalicazsírban megpirítjuk. Nem baj, ha a szokásosnál zsírosabb lesz.
A hagymákat hűlni hagyjuk. Nos a kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A húst és a májat szintén ujjnyi szélesre felcsíkozzuk.
Az összes alapanyagot, húsdaráló kis lyukú vágólapján keresztül ledaráljuk. Célszerű váltakozva belerakni az alapanyagokat, mert a máj és a hagymák nagyon lédúsak, ezért csak a száraz kenyérrel, vagy a hússal lehet kinyomni a darálót.
A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összedolgozzuk.
Közben óvatosan beleadagoljuk a fűszereket, vigyázva, hogy ne csomósodjanak össze. A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni. Lehet csípős őrölt paprikát is beletenni.
A félretett csepleszeket tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és egyenként kiterítjük a munkalapra.
A masszát, kb. félkilós cipócskákra szedjük szét. Ügyességünktől függően, 8- 10 kis cipócskát kapunk.
A kiterített csepleszekből akkora téglalapokat vágunk, hogy a cipócskákat egyenként, szépen be tudjuk burkolni.
A tepsinkbe sütőpapírt vágunk, és ebbe tesszük a kész cipócskákat. Közepes lángon, kb. egy óra alatt átsütjük.
A csepleszeken lévő zsírerek, nem engedik sütés közben kiszáradni a májast.
Amennyiben nem akarjuk egyszerre az összeset megsütni, alufóliából készített edényekben, le tudjuk fagyasztani a maradékot.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat