Kimchi koreai csípős saláta

  • 6 személyre
  • 255 perc
  • 141 kalória
  • Hajdu István
Megosztás

A kínai kelből vettem egy nagyobbat, amit darabokra tépkedtem. A kicsit keményebb, középső részét máshoz használom, ezt félretettem.
Kellett volna még 1 nagyobb jégcsapretek, mivel ez nem volt, hónapos retekkel pótoltam, 1 csomóval. A hónapos retket nehéz lenne lereszelni, így zsülienre vagdostam.
A nagyobb fej kelhez, 2 testes répát reszeltem, 3 szál zöldhagyma is apróra lett vágva a zöldjével együtt, én a zöldjét is mindig felhasználom.
Most, hogy mindent felaprítottam, az egészet megsóztam kicsit és szójaszósszal nyakon öntöttem. (Úgy 1 decivel.)
Ennek állni kell, legalább 5 órát. Az összetépett salátalevelek és a zöldségek, néhány óra után levet engedtek, ezt leöntöttem róla. Ebbe a lébe kevertem bele az 5 gerezd tört fokhagymát, 2 kávéskanálnyit a nyáron szárított chilipaprikámból, 1 evőkanál reszelt gyömbért, 2-3 evőkanál almaecetet. Az eredeti recept mézet tartalmaz, de mivel azt nem ehetek, diétásra fogtam a kimchit és 1 evőkanál édesítőszert tettem hozzá a méz helyett. Tettem bele még 1 evőkanál mogyoróolajat és az egészet jól összekeverve, visszaöntöttem a zöldségekre.
Szobahőmérsékleten, letakarva érlelem, legalább 2 napig.

Autentikus, koreai étel. A lényege az ízesítés és a több napig történő érlelés.
Az alapanyag minden esetben a kínai kel. Láttam már olyan kimchit, amiben egészben volt a kel és körbevéve, fűszeres masszával érlelték.
A kínai kel egyébként, könnyen szívja magába a különböző szószokat, olajokat, amiket rostjai átvesznek és finom étel válik belőle.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat