Képviselőfánk tejszínhabbal

  • 4 személyre
  • 80 perc
  • 745 kalória
  • Lizzy
Megosztás

Egy kb. 3 literes fazékba 2dl forró vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt. Ha a zsír elolvadt, s a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet és a fakanállal addig keverjük, míg összeáll. Kb. 2-3 perc.
A tűzről levéve még forrón hozzáadjuk egyenként a tojásokat, s mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságra diónagyságú halmokat helyezünk, tetejüket simává igazítjuk, s ezt a tésztát 1óráig pihentetjük.
Igen fontos a sütése! Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. Kb.200 fok.
A sütő ajtaját 15percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még kb. 10percig csendes tűznél ropogósra sütjük.
Ha nem sült elég ropogósra, a tészta ellágyul.
Sütés után a tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük és vanília krémmel megtöltjük. Tetejére tejszínhabot teszünk, vagy ízlés szerint porcukorral hintjük, illetve karamellel leöntjük.

Vaníliakrém hozzávalók:

3db tojás
3,5dl tej
6dkg liszt
10dkg cukor
1/2 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliacukor

Különválasztom a tojás sárgáját a fehérjétől.
A tojásfehérjéket a cukor 2/3-val gőz felett kemény habbá verjük, majd félretesszük.
A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával.
A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet, és folytonos keverés mellett a tűzhelynél addig főzzük, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levéve a tűzről, még forrón hozzáadjuk kanalanként vagy kisebb részletekben a tojáshabot. Hideg tálba tesszük hűlni.





Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat