Kenyérlángos gazdagon

  • 6 személyre
  • 120 perc
  • 1029 kalória
  • Zoli
Megosztás

Először 1 nagy tejfölbe belereszelek 4-5 gerezd fokhagymát, összekeverem, és beteszem a hűtőbe.
(Érdemes legalább 2 órával előtte, de ha vacsorára készítem, akkor már délelőtt, mert estig prímán összeérik.)
1 deci langyos tejben, kevés cukorral, felfuttatok 4 deka élesztőt.
Dagasztótálba beleszitálok 15 deka rozslisztet (legjobb a világos rozsliszt) és 35 deka finomlisztet.
Adok hozzá 1 teáskanál sót.
Ezeket szárazon összekeverem.
Hozzáöntöm a már felfutott élesztőt, adok hozzá fél kávéskanál ecetet (az kitűnő lisztjavító és természetes anyag), vagy 2 csepp aszkorbinsavat.
Langyos (maximum kézmeleg) vízzel, félkemény tésztát dagasztok.
Addig dagasztom, amíg elválik a tál oldalától (kézzel kb. 15 perc).
Kevés lisztet szórok rá, letakarom, és fél órát kelesztem (én a sütőben szoktam keleszteni, amit előzőleg kb. kézmelegre melegítettem fel).
Amíg kel, addig vágok egy éppen akkora sütőpapírt, mint a tepsi.
Ha megkelt, kicsit átgyúrom, és a sütőpapírra nyújtom rá, de úgy, hogy ne lógjon le róla.
Le szoktam vágni a széleit, legalább fél centire, a sütőpapír széleitől.
Ha kinyújtottam, egyszerűen csak ráhúzom a tepsire, és mehet vissza, a még langyos sütőbe kelni, fél órát.
Amíg kel a tészta, 1 fej vöröshagymát és egy fej lilahagymát papírvékonyra karikázok, majd a karikákat még háromfelé vágom, és egy tálban összekeverem.
Egy kis csomag bacont vékony csíkokra vágok. Lehet bacon helyett sonka, kolbász, töpörtyű, házi szalonna, szalámi, stb., de akár vegyesen is, ki hogy szereti.
Ha letelt a fél óra, kiveszem a sütőből a megkelt tésztát, és bekapcsolom a sütőt, 200 °C-ra melegedni.
Először a fokhagymás tejfölt kenem rá, de úgy, hogy a szélén elhagyok fél centit (ne ijedjünk meg, a hideg tejföltől kicsit összeesik a tészta, de sütésnél szépen feljön).
Jöhet rá a hagyma, utána a bacon (vagy bármi más, mindenkinek a fantáziája szerint).
Kicsit lenyomkodom, a tetejére sajtot reszelek (15 deka elég, de ha több, az se baj).
Mehet az előmelegített (200 °C) sütőbe, 30 percre (légkeverésnél 180 °C maximum 25 percre).
Még forrón, 6 szeletre vágom.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat