Kemencés rozskenyér

  • 12 személyre
  • 225 perc
  • 1283 kalória
  • lkarcsi
Megosztás

Az élesztőt, 1.5 dl langyos vízben, a cukorral felfuttatom (kb. 15 perc).
A liszteket (én fehér kenyérlisztet és teljes kiőrlésű rozslisztet használtam) és a sót elkeverem, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, majd további langyos víz hozzáadásával (kb. 5,5 dl ), géppel, vagy kézzel bedagasztom. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény.
A tésztát kerekre gyúrom, majd lisztezett kendővel kibélelt szakajtókosárba, vagy kerek műanyag tálba teszem.
Letakarva, meleg helyen, 1,5 - 2 órát kelesztem.
Amikor jól megkelt (legalább a kétszeresére dagadt), egy jól belisztezett sütőlapátra borítom.
Két-három helyen, éles késsel bevágom, majd a jól felfűtött kemencébe teszem. Ezt a műveletet gyorsan kell végezni, hogy a tészta ne essen össze.
60 percig sütöm, 260 fokon. Kivéve, vízzel megspriccelem. Puha, tiszta konyharuhába tekerve, hagyom kihűlni.


Hozzávalók
  • kg finomliszt
  • 0.5 kg rozsliszt
  • dkg élesztő
  • kávéskanál cukor
  • 1.5 ek Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
Vegye meg a hozzávalókat