Kemencés malacsült

  • 8 személyre
  • 160 perc
  • 1503 kalória
  • lkarcsi
Megosztás

A szilveszteri malacsültnek, a bőrös malachús a lényege. Mindegy melyik részéből készül, én most lapockát vettem.
Előző nap a húst megtisztítom, a bőrét az alatta lévő zsírréteggel együtt, ujjnyi szélességben, hosszában és keresztbe bevágom.
A fűszereket, só nélkül, az áttört fokhagymával és az olajjal összekeverem, majd a felével bedörzsölöm a malachús bőrös felét úgy, hogy a vágásokba is jusson, majd a maradék fűszeres masszába elkeverek 1 ek. sót és a húsos oldalát evvel dörzsölöm be.
Ügyelek arra, hogy a bőrös felére ne kerüljön só, mert akkor nem sül ropogósra. Éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap a krumplit, hagymát szeletekre vágom, és egy cserépedénybe, vagy magas falú tepsibe rakom.
Megsózom, ráhelyezem a malachúst, körberakom a cikkekre vágott almával, aláöntöm a bort, lefedem, és kemencébe tolom.
300 fokon, 1,5 órát sütöm, majd a fedelét levéve, még 1 órát pirítom. Közben párszor meglocsolom a bőrét, a kisült zsírral.
Ha a hús megpuhult, kiveszem a kemencéből, és fél órát pihentetem, majd felszeletelem.
A vele sült körettel és párolt káposztával tálalom.
Kemence híján, sütőben is elkészíthető, a legmagasabb fokozaton, lefedve, 2 órán keresztül, majd fedő nélkül, 1 órát kell sütni.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat