Kelkáposzta főzelék

  • 4 személyre
  • 45 perc
  • 239 kalória
  • Pósa
Megosztás

Egy közepes lábosba, tégy oda 1 liter vizet főni. Fedd le!
Amíg felforr, addig készítsd elő a kelkáposztát. Mosd meg a csap alatt, különösen a külső leveleit, amik nem lapulnak rá szorosan a fejre. Vedd ki egy tálcára, és negyedeld fel.
Ha felforrt a víz, dobd bele a húsleveskockát, és vedd takarékra a lángot.
Folytasd a káposztával: vágd ki a négy darab torzsáját, kívülről befelé és alulról felfelé vezetve a kést. A nagy, lefegő leveleket fogd össze, tedd a vágódeszkára, és hosszában vágd ketté. A négy, tömör középső részt, a kezedből is belevagdoshatod a lábosba; egyet fentről, egyet lentről (ferdén) vágva a káposztából, hogy kicsit rövidebbek legyenek a csíkok. De deszkán is felvághatod őket! (Ez utóbbi azért jobb, mert ha kézből vagdosod, akkor nagyon kell figyelni, hogy ne menjen mellé.) Ha deszkán vagdostál, kapard a lábosba!
Fedő alatt főzd, amíg előkészíted a krumplit. Pucold meg, vágd szeletbe.
Amíg fő, készítsd el a rántást! Pucolj meg egy fej hagymát, és vágd fel apróra. Egy teflonedénybe önts egy kevés olajat, és tedd oda sülni a hagymát. Ha üvegesre párolódott, akkor adj hozzá 6 fakanál lisztet. Állandó keverés mellett, pirítsd halvány zsemleszínűre a lisztet. Adj hozzá egy szűk fakanál pirospaprikát, oltsd el a gázt, és keverd jól el a paprikát a liszttel. Aztán önts hozzá kb. 2 dl hideg vizet, és dolgozd simára a rántást, minden kis csomót nyomkodj szét!
Öntsd a rántást a főzelékhez, és keverd el. Nyomj bele 3-4 gerezd (előzőleg megpucolt) fokhagymát, és borssal is most szórd meg.
Megint fedd le, és főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a rántás íze.
Azért mielőtt eloltanád a gázt, kóstolj meg egy káposzta- és egy krumplidarabot is! Ha minden puha, akkor kész.
Már csak a tejfölt kell beletenned. Elég bele egy kis pohárral, de tehetsz 3 dl-t is. Keverd szép simára!


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat