Kelkáposzta főzelék 2

  • 4 személyre
  • 60 perc
  • 1291 kalória
Megosztás

A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Előbb félbe-, majd kb. 2 x 2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott bő, hideg vízben megmossuk.
Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levő vízbe tesszük a kelkáposztát, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, majd jól átkeverjük.
A forrázott kelkáposztát leszűrjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a főzelék íze kesernyés lesz.
A megtisztított burgonyát egyenletes, 1 x 1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval, pépesre dörzsöljük.
A forrázott kelkáposztát forrásban levő csontlébe helyezzük. Felforraljuk,megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fűszerezzük.
Hozzáadjuk a burgonyát, fedővel lefedjük, majd teljesen puhára főzzük.
Zsemleszínű rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, majd mindkettővel jól elkeverjük.
Végül a tűzről levéve, gyorsan hozzákeverjük a fűszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverővel simára keverjük.
A rántást a főzelékhez adjuk, állandó keverés mellett. A főzeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük, majd mérsékelt tűzön, időnként óvatosan megkeverve, készre főzzük.
A kelkáposzta főzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy időben puhuljon meg.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat