Káposztás húsgombóc

  • 4 személyre
  • 180 perc
  • 887 kalória
  • Sennomeco
Megosztás

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, pici olajon megfehérítjük, felengedjük 1.5 bögre vízzel, egy csipet sóval sózzuk és lassú tűzön, fedő alatt félkészre pároljuk.
Közben a savanyú káposztát ízlés szerint kétszer-háromszor átmossuk (hogy ne legyen annyira savanyú).
A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadunk egy fej megtisztított és felaprított vöröshagymát, 1 derezd apróra vágott fokhagymát, két tojást, a megfőtt rizst és ízlés szerint fűszerezzük, majd kézzel jól összedolgozzuk.
A maradék vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymával apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd ízlés szerint fűszerezzük , végül egy bögre vízzel felengedjük és jól elkeverjük.
A káposzta felét erre az alapra helyezzük, majd a darált húsból tenyérnyi golyókat formálunk és a káposztára pakoljuk.
Végül befedjük a megmaradt káposztával.
3-4 babérlevelet tűzdelünk bele, megszórjuk a tetejét még egy kis pirospaprikával, őrölt borssal és egy marék rizzsel.
Végül felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és lassú tűzön, fedő alatt, 2 - 2.5 órán át, puhára főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Megjegyzés:
Az elfőtt vizet nem kell pótolni! Kevergetni nem szabad, és ha éppen csak gyöngyözve fő, akkor nem is szükséges, ha azonban mindenképpen szeretnénk megkeverni, előtte ássuk elő és vegyük ki a gombócokat, nehogy összetörjenek. Keverés után, temessük vissza őket, úgy főzzük tovább.

Tipp:
Tejföllel és friss cipóval, forrón tálaljuk.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat