Kakukkfűves-paradicsomos rizottó

  • 4 személyre
  • 40 perc
  • 827 kalória
  • Isti
Megosztás

Olívaolajat melegítek, közepes lángon. A fokhagymát közben szecskázva aprítom, a koktélparadicsomot negyedelem, a bazsalikomleveleket apróra vágom. A forró olajba megy a fokhagyma és röviddel utána a paradicsom, borssal, sóval. Közben, a leveskockát is feloldom, forró vízben (1 kockához 7-8 dl vizet kell adni, hogy a rizst ne kelljen később sózni).
Amikor a paradicsomot 2-3 alkalommal átforgattam, kb. 3-5 perc alatt, beledobom a bazsalikomot, de egy keveset díszítésnek elteszek a tálaláshoz. A bazsalikomot csak megfonnyasztom benne.
Az alaplé kész, olívát hevítek egy edényben, megpirítom kicsit a rizst és lassan adagolva öntöm hozzá az alaplevet, mindig hagyom elfőni róla és csak akkor öntöm rá a következő 1-1,5 dl-t. A 20 dkg rizs aldente, kb. 6 dl levet vesz fel, nem kell megijedni, ha nyálkásnak tűnik, a rizottó így finom.
Leveszem a tűzről, belekeverem a vajat, kakukkfűvet és kb. 3 dkg reszelt sajtot (csak kemény sajt lehet, hogy ne nyúljon, hanem elkeveredjen benne). Ha minden benne van, lefedem, 5 percre. Az idő elteltével belekeverem a paradicsomos keveréket és szinte azonnal tálalom.
A maradék sajt és bazsalikom fejedelmi dísze ennek a könnyű, egészséges, ízletes egytálételnek.
Jó étvágyat!


Hozzávalók
  • 20 dkg Tesco Finest Sunstream koktélparadicsom
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • csipet Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
  • csipet kakukkfű
  • csipet bazsalikom
  • 30 dkg rizottórizs
  • dkg vaj
  • gerezd áttört fokhagyma
  • dl Tesco Finest szicíliai extra szűz olívaolaj
  • marék reszelt parmezán
  • db leveskocka
Vegye meg a hozzávalókat