Isteni rakott kelkáposzta

  • 5 személyre
  • 80 perc
  • 759 kalória
  • Krisztike23
Megosztás

A vöröshagymát apróra vágom, majd kevés zsiradékon, üvegesre párolom, amely a finom szaft alapjául fog szolgálni.
Ha kellően üveges lett a hagyma, akkor belerakom a darált húst, és lepirítom kicsit, hogy a felesleges zsiradék kisüljön belőle.
Hozzáadom a reszelt fokhagymákat, és átforgatva sütöm tovább. Míg a hús pirul, felrakom a kelkáposztát főni.
A vizet elkezdem forralni, ugyanis sós, zubogó vízben kell a leveleket főzni, majd jéghideg vízben lehűteni, hogy roppanósak és vitamindúsak maradjanak.
A kelkáposztákat félbevágom, eltávolítom a "csumájukat", megmosom őket, majd ha már zubog a víz, beledobom a kelkáposztaleveleket.
Megszórom a köménymagokkal, és kicsit magára hagyom. Ha kész, ami kb. 10 perc alatt megvan, leszűrjük és a jeges vízbe tesszük.
A darált húst megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük forró vízzel (nem kell, hogy ellepje a húst), és kb. 20 percig főzzük a keveréket, néha kavargatva.
Ehhez a recepthez, én tasakos gyors rizst választottam, amely 10 perc alatt kész, de a saját készítésű változattal talán még finomabb. :-)
Még a rétegezés előtt, kikevertem a tejfölt (amivel majd meglocsolom a rétegeket) fokhagymával és pici sóval, ettől még különlegesebb lesz.
Ha kész van minden hozzávaló, elkezdhetjük a rétegezést, egy általunk választott hőálló tálba.
Az én sorrendem: rizs-darált hús-tejföl-kelkáposzta... és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók.
Arra ügyeljünk, hogy a tetejére is maradjon a tejfölből, ami a sütés végére, szépen rá fog pirulni.
Ezután betoljuk a sütőbe, kb. 20 percre, és összesütjük az egészet.
Jó étvágyat kívánok hozzá! :-)


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat