Húsvéti kötözött sonka

  • 4 személyre
  • 240 perc
  • 838 kalória
Megosztás

A sonkát langyos vízben mossuk meg, ha kötözött a sonka, akkor a madzagokat még áztatás előtt távolítsuk el, majd áztassuk be minimum egy éjszakára, de akár egy napot is állhat a páclében. Főzéskor egy nagy edényben annyi hideg vízben tegyük fel főni, hogy a víz teljesen ellepje. A sonka főzésekor ízlés szerint szinte bármilyen fűszert felhasználhatunk a kötelező bors és babérlevél mellett. Ezáltal különleges ízű sonkát varázsolhatunk az asztalra. A sonka áztatásával csökkentjük annak sótartalmát és a többszöri páclé cserével a füstölt íze is csökken. Sonka főzés előtt a páclébe tehetünk fokhagymát, vagy száraz fehér bort is.
Kb. három-négy órán keresztül kell főzni. Mikor már puha a sonka, lekapcsoljuk a lángot és a saját levében hagyjuk kihűlni. Leöntjük a levét, majd a sonkát hideg helyre tesszük. A sonka főzőlevét felhasználhatjuk levesek, egytálételek ízesítéséhez, de főzhetünk benne kemény tojást is, mely különleges füstös ízű lesz.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat