Házi kenyér

  • 4 személyre
  • 120 perc
  • 558 kalória
  • PHelgi
Megosztás

Keverjük ki a lisztet a szárított instant élesztővel, az olajjal és pár csipet sóval. Adjuk hozzá apránként a vizet és a tojást. A liszt minőségétől függően, lehet több, vagy kevesebb vízre is szükségünk.
Dagasszuk minimum 25 percig szép, sima tésztává. Helyezzük egy mély tálba és takarjuk be egy konyharuhával. Tegyük meleg helyre. Hagyjuk kelni, kb. 1.5- 2 óra hosszat.
Gyúrjuk át újra a tésztát. Készítsünk belőle 2 cipót. Vagdossuk be a tetejét és tegyük bele a vajazott-morzsázott formákba és hagyjuk újra kelni, kb. fél órát.
Melegítsük fel a sütőt, kb. 200 fokra. Tegyünk a sütő aljába egy kisebb edényt vízzel, hogy legyen megfelelő mennyiségű pára a sütőben.
Ha szép magas lett a cipónk, akkor betehetjük a sütőbe. Süssük ezen a magas hőmérsékleten, kb. 30 percet, majd vegyük le kb. 200 fokra és süssük tovább még 10-15 percig, szép barnára. A sütés vége előtt, kb. 5 perccel, spricceljük le vízzel a kenyér héját, hogy szép fényes és ropogós legyen. Ha kész, helyezzük őket egy rácsra és hagyjuk pihenni, legalább fél órát. Ha már nem forró, akkor szeletelhetjük.


Hozzávalók
  • 50 dkg átszitált liszt  
  • tasak élesztő (instant)
  • dl víz
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • ek Tesco Finest szicíliai extra szűz olívaolaj
  • db Tesco Finest friss tojás
Vegye meg a hozzávalókat