Gyümölcspapucs

  • 10 személyre
  • 255 perc
  • 2210 kalória
  • Panka
Megosztás

Egy tepsit kivajazunk, lisztezzük.
A lisztet a cukorral és a sóval, tálba mérjük. Az élesztőt 2,5 evőkanál tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, és az egészet a szárazanyagokhoz.
Ebből tésztát gyúrunk, fóliával letakarjuk, 10 percre a hűtőbe tesszük.
A krémhez, kisebb edényben, a tejet, a hosszában félbevágott vaníliarúddal felforraljuk.
A tojások sárgáját a cukorral, külön tálban habosra keverjük. A lisztet és a keményítőt beleszitáljuk.
A forró tejből a vaníliarudat kidobjuk, és a tej felét, a tojásos masszához öntjük.
Újra felforraljuk, állandóan keverve, további 1 percig főzzük. Sütőpapírral letakarjuk, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.
A tésztából belisztezett gyúródeszkán, 3 mm vékony téglalapot nyújtunk, ami körülbelül háromszor olyan hosszú legyen, mint amilyen széles.
A vajat téglalappá nyújtjuk. Szélessége egyezzen meg a tészta szélességével, a tésztalap felső széléhez illesztve, a tésztára fektetjük.
Az alsó, szabadon maradt harmadot a vajra hajtjuk, majd a tészta felső harmadát (a vajjal együtt), a már behajtott részre hajtjuk.
A tésztát úgy helyezkedjen el a munkafelületen, mintha könyv lenne, amelynek kötése bal kéz felé esik.
Megint téglalapot nyújtunk belőle, a három harmadot egymásra hajtjuk. Még kétszer megismételjük a műveletet, de minden újabb nyújtás-hajtogatás előtt a tésztát frissen tartó fóliába csavarva, 20 percig, a hűtőszekrényben pihentetjük.
A tésztát végül a belisztezett gyúródeszkán 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd 10 cm-es négyzetlapokra vágva, sütőlemezre fektetjük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
A krémes tölteléket a tésztalapok közepére kanalazzuk, és a négyzet két sarkába, két-két felezett sárgabarackot helyezünk, a töltelékre.
Az üres sarkokat tojással megkenjük, a töltelék fölött összefogjuk, középen jól összenyomjuk, majd meleg helyen, 30 percig kelesztjük.
A tésztaszéleket tojással megkenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk, majd a sütőben, 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük.
Végül hagyjuk kihűlni.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat