Gundel palacsinta

  • 4 személyre
  • 60 perc
  • 2618 kalória
  • pandiviky
Megosztás

Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat és a csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát.
Egy kiolajozott, kb. 200 mm átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe 1/3 csésze tésztát öntünk és úgy forgatjuk a sütőt, hogy egyenletesen bevonja a tészta. Körülbelül 20 másodperc sütés után, a palacsintát megfordítjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is. 8 db palacsintát sütünk.
A töltelékhez, először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve, hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk, 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra göngyöljük.
A csokoládémártáshoz, egy fél literes lábasban, a tejjel együtt, vízgőzön, gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel, gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, kakaóport, vajat, rumot és vízgőz felett, kevergetve, 5 percig melegítjük.
Levesszük a tűzről. Ha túl sűrű és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
A palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd belehelyezünk 4 db töltött palacsintát és mindkét oldalukat világosbarnára pirítjuk, közepes lángon. Melegre tesszük a 4 db palacsintát, majd a következő 4 palacsintát pirítjuk meg.
A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük, egymás mellé. Egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral.
Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel palacsintát.


Hozzávalók
  • db citrom héja
  • ek vaj  
  • csésze liszt
  • csésze tejszín
  • csésze Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • csésze tej  
  • tk vaníliás cukor
  • ek őrölt fahéj
  • 0.3 csésze szódavíz
  • 100 g csokoládé (félédes)
  • 100 g kristálycukor
  • 125 dkg darált dió (+125 g durvára darált)
  • db Tesco Finest friss tojás
  • tk kakaópor
  • ek rum
  • 50 g mazsola
  • csipet Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
Vegye meg a hozzávalókat