Fokhagymakrémleves

  • 4 személyre
  • 30 perc
  • 166 kalória
  • bvivieen
Megosztás

A fokhagymagerezdeket miután megtisztítjuk, törővel összenyomjuk. Késsel is össze lehet préselni őket, ha nincs törő.
A kevéske vajat (nekem ez a 20 g vaj, egy 100 g-os teavajból vágott, 3 db, 0,5 cm vastagságú szelet) egy lábasba felteszünk olvasztani, és mikor megolvadt, egyből rászórjuk az összetört fokhagymát.
Alacsony lángon pirítjuk, és ott állunk mellette. Elég sűrűn kevergetjük, mert nagyon hamar megpirul.
Akkor öntjük fel 8 dl vízzel, mikor kezd enyhén barnulni a fokhagyma, de nem szabad megpirítani.
Ha felöntöttük vízzel, megsózzuk, és rászórjuk a fehérborsot (ízlés szerint). Nagy lángon főzzük.
Míg forraljuk a levest, a lisztet simára kikeverjük a tejjel.
Ha felforr a leves, akkor a lisztes tejet beleöntjük a forró levesbe.
Ezután megint megvárjuk, hogy felforrjon, és kevergetjük még kicsit (kb. 1 percig), várva, hogy krémessé sűrűsödjön a levesünk. (Mi nem szeretjük, ha túl sűrű lesz, ezért a lisztből csak 3 evőkanállal adok hozzá, de ha ez nem elég valakinek, akkor tegyen hozzá bátran több lisztet.)
A levest forrón, gőzölögve merjük tányérba, és rászórunk egy kis marok reszelt trappista sajtot. Így tálaljuk, azonnal fogyasztjuk.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat