Fahéjas matyórózsa

  • 8 személyre
  • 120 perc
  • 884 kalória
  • Andi80
Megosztás

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, 1 ek. cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, 3 ek. cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva, 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez, a maradék 6 ek. cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 db, közel egyforma részre vágjuk.
Gombócokat formázunk, amiket kb. 10 percig hagyunk kelni, majd egyesével, ovális alakúra nyújtjuk.
Lekenjük olajjal. Meghintjük a fahéjas cukorral. A szélesebbik oldaláról, szorosan feltekerjük.
A kalács oldalához csípjük a tészta szélét, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Egy éles késsel, a végeket kettévágjuk úgy, hogy középen, kb. 4-5 cm átvágatlan részt hagyunk.
Először a felső részt fogjuk, a két félbe vágott tésztát kifelé fordítva, kettőször megtekerjük, és a tésztás részükkel szemben, összecsípjük.
Ezt, az alsó vágott résszel is elvégezzük.
Ezután a két összecsípett véget egymáshoz húzzuk, félkör alakban, és összecsípjük azt is.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük. Hagyjuk még kelni 30-40 percet. Lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőbe tolva, 20 perc alatt, 180 fokon, hőlégkeveréssel megsütjük.


Hozzávalók
  • 55 dkg liszt
  • 0.5 kk Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej  
  • ek cukor
  • tasak vaníliás cukor
  • ek méz
  • dkg margarin
  • egész Tesco Finest friss tojás (+ 1 db a kenéshez)
  • ek Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • tk őrölt fahéj
  • db Tesco Finest friss tojás
Vegye meg a hozzávalókat