Fahéjas kalász

  • 6 személyre
  • 120 perc
  • 776 kalória
  • Andi80
Megosztás

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, 1 ek. cukorral.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, 2 ek. cukrot, a sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojást, a mézet, a vaníliát.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez, az 5 ek. cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
3 egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük olajjal.
A fahéjas töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval, 45 fokos szögben, 2 cm-ként bevágjuk a tésztát, kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra, és így tovább. Lekenjük őket tojás sárgájával.
Előmelegítjük a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
180 fokon, hőlégkeveréssel, 15 perc alatt, szép barnára sütjük őket.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat