Erdélyi töltött káposzta 2

  • 4 személyre
  • 180 perc
  • 1883 kalória
  • hgyurika
Megosztás

Az erdélyi szalonnát félbevágjuk, a felét felkockázzuk, a másik felét felszeleteljük.
A tarját nagyobb kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk.

A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd 7 dl vízben megfőzzük, aztán kihűtjük, és a darált húshoz adjuk.
Hozzákeverünk legalább 4-5 evőkanál pirospaprikát, 4-5 nagy csipet sót, 1 kávéskanál őrölt borsot, valamint az áttört fokhagymát.
Alaposan összegyúrjuk a húsos masszát.
A káposztalevelekbe töltjük a tölteléket, és az így keletkezett kis csomagokat félretesszük, egy tálba.
A töltésnél ügyelni kell arra, hogy a feltekerésnél mindig behajtsuk a széleket, nehogy kibuggyanjon majd főzés közben a hús.

A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, rátesszük a felaprított hagymát, és megpirítjuk, majd hozzákeverjük a felkockázott paprikát és paradicsomot.
Ezután hozzáadjuk a vízzel leöblített savanyú káposztát, és sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd alaposan összekeverjük az egészet.

Egy nagy edény alját beterítjük a megmaradt, felszeletelt szalonnával, majd hagymás-szalonnás káposztát teszünk rá, arra kolbász- és tarjadarabokat, majd a töltelékeket. Megszórjuk kaporral, és jöhet a következő réteg: apró káposzta, húsfélék, töltelék, és addig folytatjuk a rétegezést, míg minden elfogy.
A fazék tetejére káposzta kerüljön, végül pedig néhány levél, kapor és egy kis csombor.
A rakományt felöntjük 1 üveg borral és egy kis vízzel (ha a bor nem fedné el teljesen), és lassú lángon, fedő alatt főzni kezdjük. A vizet pótolni kell.

3-4 óra alatt elkészül, eztán hideg helyre tesszük, és másnap friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat