Egyszerű lángos

  • 4 személyre
  • 120 perc
  • 593 kalória
  • Andi80
Megosztás

A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és vízben puhára főzzük. Leszűrjük, megtörjük és a főzőlevét felfogjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
A vízbe morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a sót, a felfutott élesztőt és az olajat, majd alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, egy nagyobb formával (nálam egy kis salátás tálka), korongokat szaggatunk.
Olajat forrósítunk, egy magasabb falú serpenyőben.
Ha jó forró az olaj, akkor kézbe veszünk egy tésztakorongot és a két kezünkben úgy tartjuk, mintha az autó kormányát fognánk. A szélét fogva, elkezdjük körbe forgatni. Így a tészta széle, kicsit vastagabb marad, és a közepe pedig, szép vékonyra nyúlik.
A forró olajban többször megforgatva, pirosra sütjük.
A megsült lángosokat élükre állítva, konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Melegen, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.
7-8 db lángos készül, ebből a mennyiségű tésztából.


Hozzávalók
Vegye meg a hozzávalókat