Egyszerű házi kenyér

  • 5 személyre
  • 120 perc
  • 463 kalória
  • siklitimi
Megosztás

A kenyérsütő tartályába, szép sorban bepakolom a hozzávalókat, és a dagasztás-kelesztés programra kapcsolok.
Én azonban nem szoktam végigfuttatni a másfél órát. Amikor a gép befejezi a tészta tökéletes kidolgozását, és "csendben marad", akkor lisztes kézzel kiemelem a gombócot, kicsit gömbölyítek rajta, és egy tálban hagyom, meleg helyen, szépen megkelni.
Lisztezett felületen átgyúrom kicsit, majd megformázom, és a sütőedénybe teszem.
Nálam most ez egy hosszúkás Tefal forma volt, ami hivatalosan két literes.
Szóval beleteszem a hosszúkásra formázott kenyeret, és három helyen bevágom a tetejét.
Hagyom letakarva újra megkelni, ez idő alatt, a sütő is tökéletesen bemelegszik.
Miután beteszem a kenyeret, egy pohárka vizet ügyes, gyors mozdulattal a sütő aljába tett cserépre löttyintek, hogy gőz keletkezzen a térben. Jót tesz a kenyérnek.
Persze ez megoldható úgy is, ha egy tűzálló edénybe vizet teszünk be.
Közepes lángon sütöm, majd amikor már szép piros a teteje, kiveszem, és óvatosan kifordítom a formából. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a kenyér, kopogtassuk meg az alját. Ha kongó hangot ad, akkor jó lesz a belseje is.


Hozzávalók
  • 50 dkg finomliszt
  • dkg élesztő
  • 50 ml Tesco Finest hidegen sajtolt repcemag étolaj
  • tk Tesco Finest almafával füstölt tengeri só
  • tk cukor
  • 250 ml víz
Vegye meg a hozzávalókat